Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

Magdalena Bożko

Lista artykułów:

"Sekrety Lublina" Krzysztofa Załuskiego. Każda z tych historii to odrębny scenariusz na film
Magazyn

"Sekrety Lublina" Krzysztofa Załuskiego. Każda z tych historii to odrębny scenariusz na film

Rozmowa z Krzysztofem Załuskim, dziennikarzem, scenarzystą, pisarzem, autorem książki „Sekrety Lublina”.

"Serce” ma boleć. Rozmowa z pisarzem Bartoszem Szczygielskim
Magazyn

"Serce” ma boleć. Rozmowa z pisarzem Bartoszem Szczygielskim

– Nie wertuję gazet, by wynajdować w nich najbardziej pokręcone rzeczy, jakie tylko może zrobić człowiek. To akurat samo do mnie przychodzi. Polityki nie dotykam, bo nie chcę brudzić sobie rąk. Wystarczy, że w powieściach je ludziom odcinam. Rozmowa z pisarzem Bartoszem Szczygielskim.

Krzysztof Domaradzki, „Detoks”

Krzysztof Domaradzki, „Detoks”

Z uwagą śledzę debiuty polskich autorów, szczególnie tych, którzy biorą na warsztat kryminały. W przypadku Krzysztofa Domaradzkiego mogę z pełnym przekonaniem powiedzieć, że jego „Detoks” to niezwykle obiecujący debiut.

Marcin Wroński kończy serię z komisarzem Maciejewskim. Rozmowa z pisarzem
Lubelskie Ekstra

Marcin Wroński kończy serię z komisarzem Maciejewskim. Rozmowa z pisarzem

Niepodrabialne dialogi Pilipiuka, cudowne opisy miasta Ćwirleja i wrażliwość na postaci kobiece Ostaszewskiego. Wyszła unikalna potrawa, do której wprawdzie to ja dostarczyłem kilo wołowiny z kością, ale moi koledzy własnych mieszanek przypraw - rozmowa z pisarzem Marcinem Wrońskim.

Marcin Wroński „Gliny z innej gliny”. Pożegnanie z komisarzem Maciejewskim

Marcin Wroński „Gliny z innej gliny”. Pożegnanie z komisarzem Maciejewskim

Marcin Wroński żegna się z komisarzem Zygą Maciejewskim i jest to pożegnanie z przytupem. Swój udział mają w nim koledzy pisarza po fachu: Ryszard Ćwirlej, Andrzej Pilipiuk i Robert Ostaszewski. Każdy z nich włożył w tę książkę to, co ma najlepszego, a wspólnie z Wrońskim ulepili z tej gliny kawał porządnej historii.

Lize Spit, „Szpadel”

Lize Spit, „Szpadel”

Ta książka o dorastaniu w sielskim otoczeniu podszyta jest niepokojem, jakimś wewnętrznym drżeniem, które zapowiada katastrofę. Ale zanim do niej dojdzie autorka poprowadzi nas drogą pełną wyrafinowanych i okrutnych zabaw, które z dziecięcą niewinnością niewiele mają wspólnego.

Ewa Ornacka, „Skazane na potępienie”

Ewa Ornacka, „Skazane na potępienie”

Życie w więzieniu dla kobiet to niewątpliwie temat nośny literacko, ale też łatwo zrobić z niego tanią sensację. Ewa Ornacka i jej bohaterka wykonały porządną reporterską robotę, pokazując kawałek realnego życia po drugiej stronie więziennego muru.

A.J. Finn, „Kobieta w oknie”

A.J. Finn, „Kobieta w oknie”

W tej książce patrzymy na świat „przez dziurkę od klucza”. Widzimy to, co widzi Anna Fox – psycholożka dziecięca, która od miesięcy nie wychodzi z domu, popija leki solidną porcją alkoholu, a nudę zabija oglądając stare filmy i fotografując sąsiadów.

Marina Abramović, „Pokonać mur”

Marina Abramović, „Pokonać mur”

To książka pod każdym względem wyjątkowa. Portret wybitnej artystki, studium fascynującej kobiety, historia tworzenia sztuki performance’u bez żadnych ograniczeń. Sztuki, która przekracza granice wstydu, bólu, czasu, ludzkiej wytrzymałości. Sztuki, która sięga do najgłębszych emocji i najbardziej pierwotnych instynktów. Można ją pokochać, albo znienawidzić – nie ma trzeciej możliwości.

Maja Sobczak „Qmam kasze. Do ostatniego okruszka”

Maja Sobczak „Qmam kasze. Do ostatniego okruszka”

Jest w tej książce wszystko czego szukam w życiu, również w tym życiu „od kuchni”. Prostota, wyobraźnia i… zdrowy rozsądek. Maja Sobczak pokazuje jak jeść zdrowo i smacznie, nie marnując pieniędzy, czasu i energii. „Qmam kasze. Do ostatniego okruszka” to modny ostatnio światowy trend no waste cooking w polskim, smakowitym wydaniu.